Érdekességek

A hamburger története

Kézműves hamburgerek Budapest Corners

A legtöbben úgy gondolják, hogy a hamburger Hamburgból származik.
Az amerikai cikkek többsége leginkább ezen városból eredeztetik ezt a sokak által kedvelt, marhahúsból készült laktató ételt.

Kíváncsi vagy, mégis mi az igazság?
Olvasd el a cikket és döntsd el te 😊

 

Több teória is napvilágot látott már a hamburgerrel kapcsolatban:

  • A Rudstück teória: Ez az elképzelés a Németországból eredő úgynevezett Rudstück warm nevü ételre vezeti vissza az eredetét. Ez egy zsömlébe helyezett sült marha-, vagy sertéshús szelet, amelyet szósszal kennek meg és mellé savanyú uborkát vagy aszpikot esznek. A receptje állítólag német bevándorlókkal került Amerikába, ahol aztán hamar elterjedt.

 

  • A Hamburg kikötő teória: E szerint, a sózott és füstölt ételek ideális táplálékot jelentettek a hosszú tengeri utazásokhoz, és a 18. században a „hamburgi steak” átjutott az Atlanti-óceánon. A Hamburg-Amerika vonalú hajók bevándorlók ezreit hozták az Újvilágba, és hamarosan hamburgi stílusú marhapogácsákat tálaltak New York-i árusító standokon.

 

  • Az amerikai elképzelés: A harmadik teória, hogy a Hamburger kifejezés Amerikából származik. Az 1885-ben, New York államban, Buffalo közelében található Hamburg városban búcsút rendeztek. Itt, a Menches testvérek egy lacikonyháján, a sertéshús hiány miatt marhahússal kísérleteztek. A kísérlet eredményét aztán a helynév alapján Hamburgernek nevezték el.

 

  • Bilby bácsi hamburgere: A leginkább elfogadott elképzelés szerint az első Hamburgert, abban a formában, ahogy most is esszük, tehát zsömlében és nem kenyérben, egy bizonyos Oscar Weber Bilby készítette 1891-ben, Tulsa városban, Oklahomában. 1904-ben, a St. Louisban rendezett világkiállításon lehetett elsőként ilyen szendvicseket kapni, bár akkor még az -er végződés nélkül, szimplán csak Hamburg-nak hívták őket. Egyes történetek szerint ez is Bilby bácsi konyhájából került ki.

 

Megéheztél? 😊 Nézz be hozzánk, vagy rendelj házhoz egy igazi kézműves Corner’s hamburgert 😀


Kattints ide:
Hamburgereink

 

 

hamburger története corners

Egy hamburger árus Amerikában

A hamburger elődje:

A történészek szerint a darált marhahúst először a mongol lovasok (gondoljunk csak Dzsingisz kánra) ették, akik a 13. században Oroszországba utaztak, ahol ez a hús Steak Tartare néven vált ismertté. A balti-tengeri kereskedelmi útvonalakon a nyers finomság Hamburgba utazott. A 17. századra a darált marhahús a németek népszerű ételévé vált, akik megsütötték vagy kolbászokba töltötték.

A hamburger elődjének legkorábbi említése egy Hannah Glasse 1763-as angol szakácskönyvében található: The Art of Cookery, Made Plain and Easy. Leír egy darált marhahúsból készült, füstölt, borssal, szegfűszeggel, szerecsendióval, fokhagymával, sóval, borral és rummal fűszerezett füstölt „hamburgi kolbászt”. 1802-ben az Oxford English Dictionary tartalmaz egy „hamburgi steaket” – egy tábla sózott, darált marhahúst, amelyet kissé füstölnek, hagymával és kenyérmorzsával kevernek.

Online Hamburger rendelés Budapest

Hamburger házhozszállítás